Etiketter

Aicha (2) Blomkarse (1) Dahlia (1) Erteblomst (1) Gjødsling (1) Gress (1) Jordbær (1) Kaprifol (1) Klematis (1) Louise Odier (2) Roser (2) Tekla (1) Valmue (1)

søndag 1. mai 2016

Kaprifol

Kaprifol Lonicera Heckrottii Goldflame

Bilderesultat for Kaprifol Lonicera Heckrottii Goldflame

Blomstring: Mai-Juni, pluss litt utover høsten
Farge: gul/oransje/rød
Duft: Ja
Høyde: 2,5m
Herdighet: H5
Plantet: 2008

Denne er plassert på det nordlige hjørnet av huset, vestvegg. Den har fått særdeles lite stell, og aldri beskjært, og bærer litt preg av det, selv om den har kommet set de siste par årene.
Sommer 2016 skal den flyttes til gjerdet mot naboen, og skal få armeringsnett å klatre i.
I tillegg til litt beskjæring og gjødsling, håper jeg det vil gi den ny giv.

Kaprifolblomstene har nydelig duft, den kjennes best i varme sommerkvelder. Det er en hovedblomstring i mai- juni. Noen ganger er det en svakere gjenblomstring på høsten. Kaprifolen vokser godt på skyggefulle plasser, men best blomstring blir det på en solfylt vokseplass. Den bør ikke stå i for tørr jord. Kaprifolen har en kraftig, slyngende vekst. Finner den ikke noe å klatre i vil den krype langs bakken og tvinne seg opp over i det som kommer i dens vei.
Blomsterkaprifol, Lonicera x heckrottii. dette er en krysning mellom L. americana og L. sempervirens. Har et mer buskaktig utseende enn den ekte kaprifolen, og blir ca 2,5 meter høy. Blomstene er nærmere fem cm. lange, lillarød utvendig og gule innvendig. Svakere duft enn den ekte kaprifolen. En mye brukt variant er L. Goldflame.
Kaprifol kan dyrkes i all vanlig veldrenert jord. Noe leireholdig jord, slik at den holder godt på fuktighet vil de trives med. De kan gjerne plantes slik at det er skygge nederst, og sol i toppen. Forvillede kaprifoler vokser ofte på denne måten. De kryper på bakken og finner sin vei opp i lyset langs buskas, trær og fjellknauser.
Om den står i direkte sol, kan bladlus angripe den, så hold utkikk etter det og sprøyt.

Beskjæring
Skjær gjerne tilbake ved planting. Siden bare vedlikeholdsskjæring for å holde volumet i en passe størrelse. Noe foryngelsesbeskjæring enkelte år for å sikre tilvekst fra bunnen. De kan ellers bli nakene nederst.

Beskjær omtrent en tredjedel av planten rett etter blomstring, og beskjær den kraftig tidlig om våren slik at den blir cirka 60 cm høy og bind opp nye skudd.
Slyngkaprifol skal egentlig ha vårbeskjæring - over knoppene når faren for frost er over - men mange beskjærer den etter blomstring fordi de da fjerne de rode, fristende, giftige bærene som ellers ville utviklet seg. 

Gjødsel
Gjødsle jorden regelmessig med organisk materiale som gjør at jorden holder bedre på fuktigheten, og øverst en gjødsel om våren for å fremme blomstringen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar